Πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες καλύπτουν τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις μέρες που διανύουμε οι θερμοκρασίες να βρίσκονται έως και 13 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Μεγάλη υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη (5/2).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πιο αξιόπιστο μοντέλο πρόγνωσης, το G.F.S., υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μας επισκεφτεί ένας αξιόλογος χιονιάς το διάστημα 5-8 του Φλεβάρη. Η σημερινή εικόνα που αποτυπώνει το μοντέλο, είναι ουσιαστικά οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Στους παρακάτω ενδεικτικούς χάρτες βασιζόμενοι στο GFS βλέπουμε τι προβλέπεται για την Πέμπτη από άποψης φαινομένων.
Οι βροχοπτώσεις αποτυπώνονται με γαλάζιες αποχρώσεις, ενώ τα χιόνια με λευκές και μοβ αποχρώσεις ανάλογα με την ένταση.
Ωστόσο, γι αυτούς που τους αρέσει το χιόνι υπάρχει το εξής αρνητικό: Παρόλο που δεν απομένουν πολλές ημέρες μέχρι το επίμαχο διάστημα, τα στοιχεία μέρα με τη μέρα ακόμη αλλάζουν δραματικά, καθιστώντας μη ασφαλή ακόμα και τα σημερινά δεδομένα! Ένα ακόμα αρνητικό είναι οι τεράστιες “διαφωνίες” ανάμεσα στα μεγάλα προγνωστικά κέντρα, με κάποια μάλιστα να προβλέπουν πολύ ήπιες καταστάσεις.