Πάνω από τον Ισημερινό, οι πιέσεις είναι υψηλές και πάνω από τους πόλους οι πιέσεις είναι χαμηλές. Η διαφορά πιέσεως αναγκάζει τον αέρα να κινείται από τον Ισημερινό προς τους πόλους εξαιτίας της δύναμης της βαροβαθμίδας. Ο αέρας, κινούμενος προς τους πόλους, εκτρέπεται, λόγω της δύναμης Κοριόλις προς τα δεξιά στο βόρειο ημισφαίριο και προς τα αριστερά στο νότιο ημισφαίριο, με αποτέλεσμα στα ανώτερα στρώματα των μέσων πλατών να επικρατούν δυτικοί άνεμοι (westerlies). Η δύναμη Κοριόλις, η οποία είναι μία από τις τρεις δυνάμεις της Μετεωρολογίας καταφέρνει και εκτρέπει τον κινούμενο αέρα, λόγω της περιστροφής της γης.
Οι άνεμοι σύμφωνα με τη δύναμη της βαροβαθμίδας κατευθύνονται από τις υψηλές προς τις χαμηλές πιέσεις, δηλαδή από τον Ισημερινό προς τους πόλους. Ωστόσο, ο άνεμος δεν πάει ευθεία προς τους πόλους, αλλά επειδή υπάρχει και η δύναμη Κορεάλις (λόγω περιστροφής της γης) εκτρέπεται της πορείας του.
Οι ανώτεροι άνεμοι των μέσων πλατών πηδαλιουχούν τα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα (υψηλά ή χαμηλά) στη ζώνη μεταξύ των παραλλήλων 30 και 60 μοιρών. Γι’ αυτό το λόγο, τα χαμηλά που επηρεάζουν τη χώρα συνήθως μας έρχονται από Ιταλία. Λέμε συνήθως, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που η κίνηση των συστημάτων γίνεται από βορρά προς νότο ή το αντίθετο.
Πηγές
“Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου”, Τόμος Ι “Η Γνώση”- Δημήτρης Ζιακόπουλος