Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για αυτά τα περίεργα νέφη ανάρτησε στην επίσημη σελίδα του kolydas.eu ο μετεωρολόγος και Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.
Ακολουθεί η ανάρτηση:
“Στο αγαπημένο μου χωριό τις Στενιές τα ορογραφικά σύννεφα που σχηματίζονται στην κορυφή του βουνού, χειμώνα καλοκαίρι μας συντροφεύουν, αλλάζοντας σχήματα και μορφές. Άλλες φορές είναι πολύ “βαριά” -ειδικά τον χειμώνα- και άλλες φορές πιο ανάλαφρα. Από παλιά ,όταν είμαστε παιδιά τους δίναμε διάφορες ονομασίες ανάλογα με την μορφή που έπαιρναν όταν διάβαιναν πάνω από το χωριό. Ξέραμε, ότι όσο πιο πολύ σκέπαζαν τον ουρανό, τόσο πιο δυνατό θα ήταν το μελτέμι.
Τα ορογραφικά νέφη – γιατί γι αυτά μιλάμε – όπως όλοι μας τα αναγνωρίζουμε, εμφανίζονται όταν οι βεβαρημένες με υγρασία αέριες μάζες αναγκάζονται από το ανάγλυφο της Γης ν’ ανεβούν σε μεγάλα υψόμετρα, όπως είναι οι κορυφογραμμές των βουνών. Ο αέρας που κινείται προς τα πάνω , σε μεγαλύτερα υψόμετρα, (ο λεγόμενος αναβατικός άνεμος) ψύχεται και οι υδρατμοί του συμπυκνώνονται και σχηματίζονται τα σύννεφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σύννεφα σχηματίζονται στην Βουρκωτή ( στο ψηλότερο χωριό της Άνδρου και των Κυκλάδων) και ακολούθως φαίνονται και στο χωριό μας. Εκεί αρχίζει η κατακρήμνιση του αέρα και δημιουργούνται οι ριπαίοι καταβατικοί άνεμοι, που μεταφέρουν υψηλής πυκνότητας ξηρότερο αέρα και τα σύννεφα τότε αρχίζουν να διαλύονται. Η εικόνα που ακολουθεί μας δείχνει συνοπτικά την διαδικασία.
Η παραπάνω εικόνα είναι απίστευτη και όμως αληθινή , δεν αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ και τραβήχτηκε από ένα ελικόπτερο Panhandle, το 2012 στο Panama City της Φλόριντα . Παρότι το μυαλό μας πάει σε φυσικό φαινόμενο-που είναι βέβαια – οι περισσότεροι κάνουμε ως πρώτη σκέψη ότι αυτό οφείλεται σε κάποιο τεράστιο κύμα που ήρθε από τη θάλασσα. Οχι! Τα σύννεφα που δημιουργούνται πάνω στους παραλιακούς ουρανοξύστες-ξενοδοχεία είναι ΟΡΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΦΗ και παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί και πώς . Η διαδικασία δημιουργίας τους είναι η ίδια με αυτή που περιγράψαμε και στα βουνά της Άνδρου προηγουμένως . Απολαύστε όμως πρώτα σε ένα βίντεο αυτές τις πανέμορφες φωτογραφίες.
Από τις φωτογραφίες που είδατε θα βγάλατε κάποια συμπεράσματα , παράλληλα όμως μετά από έρευνα διαπίστωσα οτι εκείνη την ημέρα ο πελαγίσιος αέρας που εισέβαλε προς την στεριά (μπάτης) ήταν πολύ κοντά στο σημείο κορεσμού, με θερμοκρασία κοντά στους 20ºC και σημείο δρόσου περίπου στους 19,5 ºC . Όπως θα δούμε όμως, στην παρακάτω φωτογραφία που έχει γίνει από άλλη γωνία λήψης , η περιοχή δεν ήταν πολύ κορεσμένη . Τι συνέβη και δημιουργήθηκε αυτό το σύννεφο; Μήπως υπήρχε και κάτι άλλο;
Ναι υπήρχε. Ο αέρας σε αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να κρατήσει μόνο μια ορισμένη ποσότητα υδρατμών, και το πόσο μπορεί να την κρατήσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία που έχει . Σε αυτή την περίπτωση , ο αέρας που ήρθε από τη θάλασσα ήταν σχεδόν κορεσμένος και εξαναγκάστηκε να ανέβει για να περάσει τα κτίρια. Έτσι ψύχθηκε και η μάζα του ανυψώθηκε περίπου 50 μέτρα πάνω από την κορυφή των ουρανοξυστών . Επρόκειτο όμως η αρχική μάζα να αποτελεί μέρος μιας ομίχλης μεταφοράς που ήρθε από την θάλασσα και προσπάθησε να περάσει στη στεριά. Και η οποία τελικά τα κατάφερε ! Είχαμε και την ομίχλη αλλά και την διαδικασία ορογραφικής ανύψωσης.
Από την Φυσική είναι γνωστό ότι ένα μέρος ακόρεστου αέρα ανυψωθεί , τότε η θερμοκρασία του πέφτει με ρυθμό 1ºC ανά 100 μέτρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο αέρας να κρύωσε περίπου 0,5 βαθμούς στα 50 μέτρα περίπου του ύψους των κτιρίων , οπότε η μάζα έγινε κορεσμένη και δημιουργήθηκε το “ορογραφικό” αυτό σύννεφο! Αντίθετα, στην πίσω πλευρά των κτιρίων ο αέρας βυθίστηκε και άρχισε να θερμαίνεται με μεγαλύτερο ρυθμό, γιατί η μάζα έχασε αρκετή υγρασία . Έτσι στην πίσω πλευρά το σύννεφο άρχισε να εξατμίζεται και να εξαφανίζεται! Ότι συμβαίνει πάνω από τις Στενιές ! Με διαφορετικό όμως αίτιο….
Προφανώς το φαινόμενο δεν ήταν πρωτοφανές , και πρέπει να έχει εμφανιστεί και άλλες φορές από την περίοδο που χτίστηκαν τα ξενοδοχεία. Χάριν όμως της δύναμης της εικόνας -από το ελικόπτερο που εκείνη την ώρα πέταγε και έλεγε για την κίνηση στους δρόμους-, το θέμα αναδείχτηκε και παράλληλα ανέδειξε ένα ωραίο συνηθισμένο “urban μετεωρολογικό-δημοσιογραφικό” φαινόμενο!”
this was Panama City on Feb.5th 2012..a Cloud
Tsunami came outta noo where !!! pic.twitter.com/ONg2qh7— Faith (@_keepdaFAITH) February 13, 2012
Πηγή: kolydas.eu