Πριν λίγες μέρες, γνωστός μετεωρολόγος, ανέφερε στην προσωπική του σελίδα στο facebook τα εξής (παραθέτω το απόσπασμα επί λέξει): “Γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή, πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα, με την ισόθερμη των -10 με -12 στα 850hpa στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με κυκλωνογέννεση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Φαίνεται για ανατολικοπροσήνεμη κατάσταση αν και μπορεί στην αρχή να αφορά και τα κεντροβόρεια. Θυμίζω πως το παγκόσμιο μοντέλο μας είδε με μεγάλη επιτυχία και τις 2 προηγούμενες ψυχρές εισβολές, οπότε καλό είναι να ετοιμαζόμαστε…..”
Η ανακοίνωση αυτή έκανε το γύρο του διαδικτύου και την αναπαρήγαγαν πολλές έγκυρες, ή λιγότερο έγκυρες ιστοσελίδες, συχνά με παραπλανητικούς τίτλους όπως «έρχεται το -12 στην Αττική» παραλείποντας φυσικά να αναφέρουν πως δεν πρόκειται για τη θερμοκρασία στην επιφάνεια, αλλά σε μια στάθμη περίπου 1.500μ πάνω από τη θάλασσα.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την στάθμη, τέτοιες θερμοκρασίες είναι αρκετά σπάνιες (ακραίες) και την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2008. Τα όσα θα αναφέρω στη συνέχεια, παρόλο που αναφέρονται σε στοιχεία δυσνόητα στο ευρύ κοινό, θα είναι κατανοητά (δεν απαιτείται γνώση τους αλλά κοινή λογική!).
Η παρακάτω εικόνα είναι τα προγνωστικά σενάρια της θερμοκρασίας ακριβώς σε αυτήν την στάθμη για την Αττική, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη πρόγνωση του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος “GFS” (πρόκειται για ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και αρκετά αξιόπιστο σύστημα από την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Προγνώσεων), με δεδομένη προγνωστική ικανότητα (αξιολογείται συνεχώς).
Σύμφωνα με αυτό λοιπόν δεν υπάρχει ούτε 1 στα 20 σενάρια που να δείχνει μια τέτοια ακραία εξέλιξη στην Αττική, αντιθέτως, ο μέσος όρος των σεναρίων για το επίμαχο διάστημα (λευκή γραμμή) βρίσκεται ΠΑΝΩ από τους 0 βαθμούς.
Επειδή προσωπικά ελέγχω διαρκώς το συγκεκριμένο γράφημα,”ομολογώ” πως σε προηγούμενα “τρεξίματα” υπήρχε 1 σενάριο το οποίο όμως δεν εμφανιζόταν συνεχώς, που έδωσε μια ακραία χαμηλή τιμή (-10 ή -11 βαθμούς) για το συγκεκριμένο διάστημα αλλά υπήρξαν και πολλά ακόμη που έδωσαν και +10 βαθμούς! Τέτοιες αποκλίσεις φυσικά και είναι συνηθισμένες για 10 ημέρες μετά και υποδεικνύουν ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.
Η πρόγνωση του καιρού είναι ΠΑΝΤΑ πιθανολογική και άρα ποιο είναι το συμπέρασμα; Η πιθανότητα να μας έρθει ακραίο ψύχος της τάξεως των -12 βαθμών στα 850hpa στην Αττική το διάστημα 24 με 27 Ιανουαρίου είναι μεταξύ 0.1 και το πολύ 5%. Αυτή ακριβώς είναι η πιθανότητα επαλήθευσης των όσων λέει ο εν λόγω κύριος!
Η περίπτωση μεγαλύτερης πιθανότητας επαλήθευσης του φανταστικού σεναρίου του εν λόγω φυσικού, θα ισχύσει ΜΟΝΟ στην περίπτωση που έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα περισσότερο αξιόπιστο μοντέλο από το GFS, το οποίο αξιολογείται (δεδομένα scores) και αναπτύσσεται διαρκώς, από εκατοντάδες (για να μην πω χιλιάδες) επιστήμονες! Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση! Εάν ωστόσο χάνω κάποια πληροφορία, τότε καλό θα ήταν αυτή η έρευνα / ανακάλυψη να δημοσιευθεί, μιας που μιλάμε για τεράστια επιστημονική πρόοδο!
Εάν κάποιος έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, τότε δικαίως να εκφράζεται με τόση σιγουριά, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (απλώς επειδή “έπιασε” κατά το δικό του ισχυρισμό πάντα, 2 κακοκαιρίες), τέτοιες ανακοινώσεις ΜΟΝΟ κακό κάνουν τόσο στην ίδια την επιστήμη, όσο και στην ενημέρωση του κοινού αλλά όχι στην αξιοπιστία σου.
Θυμηθείτε την ιστορία με τον βοσκό, τον λύκο και τα πρόβατα. Όταν πραγματικά ήρθε ο λύκος ΚΑΝΕΙΣ δεν τον πίστεψε. Και αυτό ΚΟΣΤΙΖΕΙ, πολλές φορές και σε ανθρώπινες ζωές. Ανακοινώσεις τέτοιου είδους, χωρίς ΙΧΝΟΣ αβεβαιότητας (που είναι δεδομένη ούτως ή άλλως!), είναι από εμπορικής πλευράς (συνήθως) πετυχημένες: Εάν 1 στο 1.000 το πιάσεις τότε σε θυμούνται, εάν πάλι όχι, το σούσουρο που δημιούργησες, είναι πολύ μεγαλύτερο από το πλήγμα στην αξιοπιστία σου!
Στην εποχή του διαδικτύου, η ενημέρωση είναι στα χέρια μας. Εάν όσοι βγάζουν τις ανακοινώσεις δεν νιώθουν καμία ΕΥΘΥΝΗ γι αυτό που κάνουν, τουλάχιστον υπάρχει και η δική μας επιλογή στο τι θα διαβάζουμε και τι θα αγνοούμε, ποιους εμπιστευόμαστε και ποιους όχι. Αυτό είναι η δική μας ευθύνη και πρέπει σιγά-σιγά να συνειδητοποιηθούμε. Εξάλλου έχουμε πολλές επιλογές εκεί έξω! Δεν είναι αστείο, μπορεί να αφορά και την ίδια μας τη ζωή στο τέλος.
Συντάκτης:
Νίκος Γκίκας (15/01/2020 04:51)
Γεωγράφος – Μηχανικός Λογισμικού
http://umeteo.com
Πηγή:
Η εικόνα του εξωφύλλου είναι από την ομάδα WeatherFans – Greece στο Facebook