Τα UFO επέστρεψαν στην επικαιρότητα εξαιτίας των βίντεο που είχαν αρχικά διαρρεύσει και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και κυκλοφόρησαν επίσημα από το Πεντάγωνο και φέρεται να δείχνουν “Άγνωστα Εναέρια Φαινόμενα¨ ή αλλιώς “μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα” (στην αγγλική Unidentified Aerial Phenomena, εν συντομία U.A.P.) στους ουρανούς μας. Οι εικασίες σχετικά με τη φύση τους κυμαίνονται από συνήθη αντικείμενα όπως πουλιά ή μπαλόνια μέχρι και επισκέπτες από το διάστημα.
Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πούμε τι είναι στην πραγματικότητα. Τι συνέβη πριν και μετά από αυτά τα αποσπάσματα βίντεο; Υπήρξαν ταυτόχρονες παρατηρήσεις από άλλα μέσα ή παρατηρήσεις από πιλότους;
Για να διερευνηθεί η φύση αυτών των αντικειμένων (πρόκειται για «αντικείμενα», όπως επιβεβαιώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ) χρειάζεται μία δράση που θα συνδυάζει πληροφορίες/παρατηρήσεις από διαφορετικές οπτικές, δηλαδή μία διεπιστημονική έρευνα.
Η ιδέα της επιστημονικής μελέτης των Άγνωστων Εναέριων Φαινομένων (U.A.P.) δεν είναι νέα. Η επιθυμία της κατανόησης τέτοιων ανεξήγητων περιπτώσεων UAP μαγνήτισε το ενδιαφέρον επιστημόνων κατά τη δεκαετία του 1960, όταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρηματοδότησε μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, με επικεφαλής τον φυσικό Edward Condon, για να μελετήσει τα UAP από το 1966 έως το 1968. Η έκθεση Condon κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω μελέτη των UAP είναι απίθανο να είναι επιστημονικά ενδιαφέρουσα – ένα συμπέρασμα που προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από τους επιστήμονες και το κοινό.
Οι ανησυχίες για την ανεπάρκεια των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Έκθεση Condon κορυφώθηκαν με μια ακρόαση του Κογκρέσου το 1968, καθώς και με μια συζήτηση που χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) το 1969 με τη συμμετοχή μελετητών όπως ο Carl Sagan, J. Allen Hynek, James McDonald, Robert Hall και Robert Baker. Ο Hynek ήταν καθηγητής αστρονομίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ηγήθηκε της έρευνας του Project Blue Book, ενώ ο McDonald, ο οποίος ήταν γνωστός μετεωρολόγος και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) και της AAAS, πραγματοποίησε διεξοδική έρευνα για τα φαινόμενα UAP. Ο Sagan, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, ήταν ένας από τους διοργανωτές της συζήτησης για την AAAS. Απέρριψε την εξωγήινη υπόθεση ως απίθανη, αλλά εξακολουθούσε να θεωρεί το θέμα των UAP άξιο επιστημονικής έρευνας.
Ωστόσο, οι πρόσφατες θεάσεις των Άγνωστων Εναέριων Φαινομένων, μέχρι στιγμής απέτυχαν να δημιουργήσουν παρόμοιο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα ταμπού που υπάρχουν γύρω από τα φαινόμενα UAP, συνδέοντάς το με την παραφυσική ή την ψευδοεπιστήμη.
Γιατί οι αστρονόμοι, οι μετεωρολόγοι ή οι πλανητικοί επιστήμονες θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για αυτά τα γεγονότα; Δεν πρέπει απλώς να αφήσουμε τους αναλυτές εικόνων ή τους ειδικούς παρατήρησης ραντάρ να χειριστούν το πρόβλημα; Εν τέλει ποια πρέπει να είναι η προσέγγιση;
Εάν είναι επιθυμητή μια επιστημονική εξήγηση, χρειάζεται μια διεπιστημονική προσέγγιση ώστε να φαινόμενα UAP να παρατηρηθούν και να μελετηθούν συνδυαστικά και όχι μονόπλευρα. Επιπλέον, τα φαινόμενα UAP δεν συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πολλές άλλες χώρες τα μελέτησαν. Επομένως, δεν πρέπει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να τα μελετήσει;
Μια συστηματική διερεύνησή τους είναι απαραίτητη για να εντάξει τα φαινόμενα στη συμβατική επιστήμη. Πρώτον, η συλλογή δεδομένων είναι πρωταρχικής σημασίας για την αξιοπιστία στην εξήγηση των φαινομένων. Απαιτείται μια αυστηρή επιστημονική ανάλυση, από πολλές ανεξάρτητες ομάδες μελέτης, όπως κάνουμε και για την αξιολόγηση άλλων επιστημονικών ανακαλύψεων.
Πώς καταφέραμε σε κάποιο βαθμό να κατανοήσουμε τη φύση κάποιων “απίστευτων” φαινομένων όπως των GRB, των σουπερνόβα και των βαρυτικών κυμάτων;! Επειδή δεν έχουμε απορρίψει την ίδια την ύπαρξη των φαινομένων ή τους ανθρώπους που τα παρακολούθησαν. Τα μελετήσαμε. Οι αστρονόμοι έχουν εργαλεία, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν, ακόμη και αν κάποιοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό τους. Ομοίως, χρειαζόμαστε εργαλεία για να παρατηρήσουμε τα UAP όπως ραντάρ, θερμικά και οπτικά παρατηρητήρια. Πρέπει να επαναλάβουμε εδώ ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Ίσως ορισμένα, ή ακόμα και τα περισσότερα συμβάντα με UAP είναι απλά μυστικά αεροσκάφη, ή περίεργοι καιρικοί σχηματισμοί, ή ακόμα και εσφαλμένες παρατηρήσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες πραγματικά αινιγματικές περιπτώσεις που ίσως αξίζει να διερευνηθούν.
Η απόρριψη του ταμπού που περιβάλλει αυτό το φαινόμενο θα βοηθούσε στην ανάπτυξη διεπιστημονικών ομάδων ώστε να ξεκινήσει μία πραγματική επιστημονική έρευνα.
Όπως κατέληξε ο Sagan στη συζήτηση του 1969, «οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα υποχρεωμένοι να έχουν ανοιχτό μυαλό, αυτή είναι η ψυχή της επιστήμης.”
Τέλος, σας παρουσιάζουμε ορισμένα γνωστά videos από θεάσεις ανεξήγητων αντικείμενων:
Τα φώτα του Φοίνιξ το 1997
Λευκές σφαίρες δημιουργούν αγρογλυφικά στη Σκωτία το 1996
Φωτεινό αντικείμενο αιωρείται πάνω από το ναό στην Ιερουσαλήμ
Επιμέλεια: © Hellenic Weather