Σχετικά με εμάς

Το hellenicweather.com είναι μια πλατφόρμα πρόγνωσης καιρού για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, η δημιουργία του οποίου είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο στόχος της σελίδας είναι η διάδοση έγκαιρων και αξιόπιστων προγνώσεων καιρού σε όλους, με κάθε δυνατό τρόπο, για κάθε σημείο της Ελλάδας και όλου του κόσμου, 24 ώρες το 24-ωρο. Για πρώτη φορά η καιρική ενημέρωση επιτυγχάνεται με τόση απλότητα και αμεσότητα για κάθε γωνιά της χώρας και όλου του πλανήτη!

Η εφαρμογή "Hellenic Weather", αποτελεί μία ειδική εκδοχή του HellenicWeather.com, πλήρως συμβατή με Κινητά και Tablets που φέρουν λειτουργικό σύστημα Android. Η εφαρμογή θα στέλνει ενημερώσεις (Notification Alerts) στη συσκευή σας MONO όταν κρίνουμε ότι ο καιρός που προβλέπεται τις επόμενες ώρες έχει εν δυνάμει επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Δεν θα σας στέλνονται ενημερώσεις εάν δεν το επιβάλλουν οι μελλοντικές καιρικές συνθήκες.

Η Ομάδα

Η ομάδα του Hellenic Weather, άτομα με βασική ενασχόληση τον καιρό και μηχανικοί λογισμικού της Softcomm, συνεργαζόμαστε με συνέπεια έχοντας ως μοναδικό στόχο την παραγωγή και παροχή προγνώσεων καιρού ύψιστου επιπέδου, χρηστικότητας και αξιοπιστίας.

Φιλικές κοινότητες του Facebook: WeatherFans Greece και Worldwide Weather .

Δεδομένα

Α) Τοπικές Προγνώσεις/Παρών Καιρός – Αρχική Σελίδα

Οι προγνώσεις μας που βρίσκονται στην αρχική σελίδα και συγκεκριμένα, τα δεδομένα των τοπικών προγνώσεων, των έκτακτων προειδοποιήσεων καιρού (weather alerts) καθώς και των παρουσών καιρικών συνθηκών, αντλούνται από την The Dark Sky Company LLC, το οποίο και επεξεργάζεται τα παρακάτω προγνωστικά μοντέλα/υπηρεσίες.


Ενημερωτικά:

  • Στις τοπικές προγνώσεις που αφορούν την Ελλάδα χρησιμοποιούνται το GFS - FV3, το ICON και το GEM/CMC.
  • Για τον υπόλοιπο κόσμο, για τις τοπικές προγνώσεις χρησιμοποιούνται πάντα τα τρία παραπάνω σε συνδυασμό με τα εξής (κατά περίπτωση, ανάλογα με τη χώρα): DWDPA, ECPA, darksky, DWDPA, HRRR, ISD, MADIS, METNO, METWARN, NAM, NWSPA, SREF.
  • Στις έκτακτες προειδοποιήσεις καιρού που αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Ελλάδα χρησιμοποιείται το Meteoalarm.eu, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτείται με δεδομένα από της Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των Κρατών. Επίσης, για τις έκτακτες προειδοποιήσεις που αφορούν τις υπόλοιπες χώρες (εντός και εκτός Ευρώπης), χρησιμοποιούνται κάποιες από τις παραπάνω υπηρεσίες (πχ Το NWSPA της ΕΜΥ των ΗΠΑ για τις έκτακτες προειδοποιήσεις ακραίων φαινομένων στις ΗΠΑ)

Ανανέωση Προγνώσεων

Η ανανέωση των τοπικών προγνώσεων πραγματοποιείται κάθε μία ώρα, ενώ οι έκτακτες προειδοποιήσεις καιρού ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο!

Η τελική πρόγνωση για μια τοποθεσία προκύπτει από τον συνδυασμό δύο παραγόντων:

  • Από το μέσο όρο των διαφορετικών προγνωστικών μοντέλων καιρού.
  • Από την ανάλυση των προγνωστικών σφαλμάτων του κοντινού παρελθόντος.

Έτσι, το σύστημα αυτό αναλύει πόσο ακριβείς είναι οι προγνώσεις στο πρόσφατο παρελθόν για την τοποθεσία και τις συνδυάζει για να ελαχιστοποιήσει τα αναμενόμενα σφάλματά τους στο μέλλον.Β) Μετεωρολογικοί Χάρτες

Το Hellenic Weather χρησιμοποιεί δύο ειδών μετεωρολογικούς χάρτες:

  • Τον απλουστευμένο χάρτη του OpenWeatherMaps που αφορά τον καιρό που επικρατεί τώρα, ο οποίος βρίσκεται στην αρχική/κύρια σελίδα και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την αναζήτηση τοποθεσίας. Η απεικόνιση του χάρτη επιτυγχάνεται μέσα από πληροφορίες που στέλνουν οι δορυφόροι,τα μετεωρολογικά μπαλόνια, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ειδικά αεροπλάνα.
  • Τον διαδραστικό χάρτη προγνώσεων (π.χ. πρόγνωση Βροχής, θερμοκρασίας) και τρεχουσών καιρικών συνθηκών (π.χ. radar - κεραυνοί) που μας παρέχει ο ιστότοπος Windy. Ο χάρτης αυτός είναι πιο εξειδικευμένος από τον προηγούμενο και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την απόκτηση σφαιρικής εικόνας για τον καιρό που έχει τώρα και τον καιρό που θα έχει στο μέλλον. Τα προγνωστικά του δεδομένα αντλούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (E.C.M.W.F.) , ενώ τα δεδομένα ραντάρ , από την ΕΜΥ της κάθε χώρας.

Επισήμανση

Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις που γίνονται στον τομέα της μετεωρολογίας και της πρόγνωσης καιρού, οι προγνώσεις εμπεριέχουν πάντα σφάλματα αβεβαιότητας και αποκλίσεις από τις παρατηρούμενες πραγματικές τιμές.Ο επισκέπτης πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη του την πιθανότητα λανθασμένης πρόγνωσης! Τέλος, το Hellenic Weather δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επίσημο φορέα για έκδοση δελτίων καιρού και έκτακτων δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η δημιουργία του Hellenic Weather είναι καθαρά αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Επίσημος αρμόδιος φορέας της πολιτείας για τη μετεωρολογική υποστήριξη της χώρας στους τομείς της Εθνικής Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Κοινωνικού Συνόλου από τα φυσικά φαινόμενα είναι μόνο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).


Νέα και Πολυμέσα

Εκτός από τις αυτοματοποιημένες προγνώσεις της αρχικής/κύριας σελίδας, καθημερινά δημοσιεύονται άρθρα για τον καιρό που χρησιμοποιούν μόνο έγκυρες πηγές. Για τα άρθρα πρόγνωσης καιρού συμβουλευόμαστε πάντα τους μετεωρολογικούς χάρτες και τα κείμενα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Περαιτέρω, δημοσιεύονται άρθρα επιστημονικού ενδιαφέροντος και άλλων κατηγοριών, υπό το φίλτρο όμως του Καιρού και εν γένει της Φύσης.

Σχόλια και Παρατηρήσεις

Για οποιαδήποτε σχόλιο ή παρατήρηση θα θέλατε να κάνετε για την παρούσα ιστοσελίδα, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί με στην σελίδα Επικοινωνία ή μέσω social media

 

Συχνές Ερωτήσεις

1Πως επιλέγω να δω τι καιρό θα κάνει σε μία περιοχή;

Στο πεδίο της αναζήτησης, ξεκινήστε να πληκτρολογείτε μία πόλη και αμέσως θα εμφανιστούν τα πιθανά αποτελέσματα.

Όταν γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες απαιτείται η χρήση τόνων. Κάντε κλικ πάνω στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αμέσως θα εμφανιστεί η πρόγνωση καιρού της περιοχής που μόλις επιλέξατε.

Τέλος, η κουκίδα του χάρτη θα μετακινηθεί αυτόματα στην περιοχή αυτή.

2Τι σημαίνουν τα χρώματα στα timelines;

Τα πολύ ανοιχτά γκρι χρώματα υποδηλώνουν τον καθαρό ουρανό (πχ ηλιοφάνεια) και τα πιο σκούρα γκρι χρώματα υποδηλώνουν τα διάφορα επίπεδα συννεφιάς (μερική νέφωση, συννεφιά).

Τα μπλε χρώματα αντιπροσωπεύουν τη βροχή και τα μωβ τη χιονόπτωση.

3Τι σημαίνουν τα ποσοστά βροχής;

Το ποσοστό που εμφανίζεται στην πρόγνωση κάθε ημέρας είναι η πιθανότητα βροχόπτωσης (ή χιονόπτωσης αναλόγως) που υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό είναι 90%, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 90% να βρέξει/χιονίσει κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα.

Τα ποσοστά που εμφανίζονται εάν κάνετε κλικ σε μια ημερομηνία είναι η πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης που υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη συγκεκριμένη ώρα. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε να δείτε τον καιρό στις 12:00 το μεσημέρι και εμείς σας αναφέρουμε 35% πιθανότητα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 35% να σημειωθεί βροχή/χιόνι κάποια στιγμή μεταξύ 12:00 και 13:00.

4Στην πρόγνωση της κάθε ημέρας οι πιθανότητες βροχής/χιονιού είναι υψηλές ενώ στην ωριαία πρόγνωση χαμηλότερες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Παρόλο που μπορεί να υπάρξει μικρή πιθανότητα βροχόπτωσης σε οποιαδήποτε μεμονωμένη ώρα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για βροχόπτωση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή στο σύνολο μιας ημέρας υπάρχουν περισσότερα διαστήματα με πιθανότητες εκδήλωσης κάποιου φαινομένου (βροχή χιόνι), η πιθανότητα για όλη την ημέρα θα είναι σαφώς υψηλότερη από ό, τι για οποιαδήποτε ώρα.
5Τι σημαίνουν τα χρώματα στα Alerts (προειδοποιήσεις καιρού);

Οι προειδοποιήσεις καιρού στο κάτω μέρος του χάρτη εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα αυτών. Οι διαβαθμίσεις των χρωμάτων έχουν ως εξής:

Πράσινο: Δεν υπάρχει έκτακτη προειδοποίηση για τον καιρό.

Κίτρινο: Ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος. Τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά να είστε προσεκτικοί εάν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Να είστε ενήμεροι για τις αναμενόμενες μετεωρολογικές συνθήκες και να μην λαμβάνετε κανένα ρίσκο που μπορεί να αποφευχθεί.

Πορτοκαλί: Ο καιρός είναι επικίνδυνος. Έχουν προβλεφθεί ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα. Είναι πιθανό να συμβούν ζημίες και απώλειες. Να είστε πολύ προσεκτικοί και να ενημερώνεστε τακτικά για τις λεπτομερείς αναμενόμενες μετεωρολογικές συνθήκες. Να γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορεί να είναι αναπόφευκτοι. Ακολουθήστε τις συμβουλές που έδωσαν οι αρχές σας.

Κόκκινο: Ο καιρός είναι πολύ επικίνδυνος. Εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προβλεφθεί. Σημαντικές ζημιές και ατυχήματα είναι πιθανό να συμβούν σε μια ευρεία περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις με απειλή για τη ζωή και σοβαρού τραυματισμού. Να ενημερώνεστε συχνά για λεπτομερείς αναμενόμενες μετεωρολογικές συνθήκες και κινδύνους. Ακολουθήστε τις οδηγίες και τις συμβουλές που δίνονται από τους Επίσημες Φορείς της Χώρας και να είστε προετοιμασμένοι για έκτακτα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν.

Σημείωση: Προσωρινά οι έκτακτες προειδοποιήσεις εκδίδονται στην Αγγλική γλώσσα. Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

6Τι εννοούμε με την «αίσθηση»

Η «αίσθηση» που σας αναφέρουμε, είναι στην πραγματικότητα η πραγματική αίσθηση της θερμότητας που προβλέπεται κάπου για κάποια χρονική στιγμή. Η αίσθηση αυτή διαφοροποιείται όχι μόνο με την προβλεπόμενη θερμοκρασία, αλλά είναι αποτέλεσμα συνδυαστικών παραγόντων.

Για να σας διευκολύνουμε, τη θερμική αίσθηση σας την παρέχουμε σε μορφή κειμένου.

Η θερμική αίσθηση περιγράφει το πόσο ζέστη ή κρύο αισθάνεται ο άνθρωπος στο περιβάλλον όπου βρίσκεται. Οι παράγοντες που την καθορίζουν είναι περιβαλλοντικοί (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και προσωπικοί (δραστηριότητα, ένδυση). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η θερμική αίσθηση προσδιορίζεται με τη βοήθεια του δείκτη της Φυσιολογικά Ισοδύναμης Θερμοκρασίας (Physiologically Equivalent Temperature, PET), ο οποίος παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα εκτίμησης της θερμικής επιβάρυνσης για τον ανθρώπινο οργανισμό με βάση τους επόμενους κανόνες:

Αίσθηση Επιβάρυνση Τιμή Δείκτη PET (°C)
Ζέστη Θερμή > +35
Πολλή ζέστη Θερμή - Έντονη > +41
Πάρα πολλή ζέστη Θερμή - Πολύ έντονη > +46
Κρύο Ψυχρή < +8
Πολύ κρύο Ψυχρή - Έντονη < +4
Πάρα πολύ κρύο Ψυχρή - Πολύ έντονη < -1
7Προς ποια κατεύθυνση δείχνουν τα βέλη του ανέμου;
Τα βέλη δείχνουν την κατεύθυνση που φυσάει ο άνεμος. Έτσι, αν τα βέλη δείχνουν προς βορρά (προς τα πάνω), αυτό σημαίνει ότι ο άνεμος φυσάει από το νότο προς το βορρά (νότιος άνεμος).
8Ποια είναι τα σχέδιά μας για το μέλλον;
Στα προσεχή σχέδιά μας είναι η περεταίρω βελτίωση των υπηρεσιών μας και η επέκταση αυτών, όπως για παράδειγμα η προσθήκη ενότητας με ζωντανή εικόνα από τις κάμερες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.
9Έχετε ακόμα απορίες;
Πολύ θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε, Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.
Σχετικά με εμάς
HERE_logo.svg
Σχετικά με εμάς
Η Ομάδα του Hellenic Weather