Φανταστείτε ότι πολλές καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες που βλάπτουν το περιβάλλον θα αντικατασταθούν με την τεχνολογία Metaverse…
Ας δούμε όμως πρώτα τι εννοούμε με την έννοια Metaverse: Το μετασύμπαν (metaverse) είναι όρος που περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων. Το μετασύμπαν με μια ευρύτερη έννοια μπορεί να μην αναφέρεται μόνο σε εικονικούς κόσμους που λειτουργούν από εταιρείες κοινωνικών μέσων, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα της επαυξημένης πραγματικότητας. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Για να το κατανοήσετε καλύτερα παρακολουθήστε το παρακάτω video:
Σε αντίθεση με το βαρύ VR από τη δεκαετία του ’90 έως το 2015, το VR έχει ωριμάσει σε σημείο που θα μπορούσε πραγματικά να προσφέρει τις ρεαλιστικές εμπειρίες που απεικόνισε πρόσφατα ο Mark Zuckerberg. Εάν συμβεί αυτό, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι μπορεί να μειώσει την ανθρώπινη ανάγκη για μετακινήσεις και ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους. Όταν μια εργασία μπορεί να γίνει από απόσταση, εξαλείφονται οι μετακινήσεις. Εργασίες που δυσκολεύονται να κάνουν οι μηχανές, όχι επειδή τους λείπει η επιδεξιότητα, αλλά η ευφυΐα για να εκτελέσουν, θα μπορούσαν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως από ανθρώπους που κάθονται (ή κινούνται) με πιτζάμες στο σπίτι.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι πολλές ρυπογόνες στρατιωτικές εκπαιδεύσεις θα μπορούσαν τελικώς να μην παράγουν ρύπους. Για παράδειγμα, οι στρατιωτικοί πιλότοι που μόνο σπάνια πετούν σε πραγματικές μάχες πρέπει να έχουν χρόνο εξάσκησης για να είναι φρέσκοι όταν έρθει η ώρα να προστατεύσουν τις χώρες τους. Η μεταφορά ενός μεγάλου μέρους αυτού του χρόνου εξάσκησης στον εικονικό κόσμο μειώνει αυτομάτως όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, για την εικονική εκπαίδευση δεν θα παραχθεί μόλυβδος για τα πραγματικά πυρά. Αν σκεφτούμε ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερο ρυπογόνος και από 140 άλλες χώρες μαζί, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μία πολύ σημαντική συνεισφορά.
Η κατασκευή προϊόντων θα είναι ένα άλλο πράγμα που μπορούμε να μειώσουμε εάν το Metaverse απογειωθεί. Αντί να χρησιμοποιούμε εκατομμύρια εργοστάσια σε όλο τον κόσμο για να φτιάξουμε άχρηστα αντικείμενα και πολλά άλλα πράγματα που χρησιμοποιούμε μία ή δύο φορές και μετά καταλήγουμε να πετάμε, πολλά από αυτά τα αντικείμενα μπορούν απλώς να υπάρχουν στον εικονικό κόσμο ώστε να μην καταλήξουν στο περιβάλλον.
Ακόμη και δραστηριότητες αναψυχής που προκαλούν ρύπανση θα μπορούμε να τις βιώσουμε εικονικά, αν είναι αρκετά καλές. Οι αγώνες αυτοκινήτων και πολλά άλλα πράγματα που κανονικά εκπέμπουν ρύπους γίνονται όχι μόνο περισσότερα, αλλά και φθηνότερα ώστε να τα βιώσουν και περισσότεροι άνθρωποι που υπό σημερινές συνθήκες δεν θα μπορούσαν.
Με το Metaverse δεν θα μειωθεί μόνο η ρύπανση , αλλά θα μειωθούν και οι ανθρώπινες απώλειες.
Οι άνθρωποι θα μπορούσαν πιο εύκολα να αποφύγουν επικίνδυνες καταστάσεις με το VR. Διασκεδαστικά πράγματα και επαγγέλματα που είναι επικίνδυνα θα μπορούσαν όλα να γίνουν είτε εξ’ ολοκλήρου με εικονική πραγματικότητα είτε ως μέσω απομακρυσμένου ελέγχου με ρομπότ. Η έκθεση των ανθρώπων σε λιγότερους κινδύνους σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν ή θα καταλήξουν ανάπηροι από ατυχήματα.
Ένας κύριος λόγος που συμβαίνουν ατυχήματα είναι η εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών. Το Metaverse μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν με ασφάλεια μια ρεαλιστική εκδοχή των επικίνδυνων εργασιών και να αποκτήσουν κάποια εμπειρία πριν βρεθούν πραγματικά σε κίνδυνο.
Ας δούμε και την οδήγηση των εφήβων. Ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι υψηλότερος κατά τους πρώτους μήνες της οδήγησης, αλλά ακόμη και συνολικά, οι έφηβοι οδηγοί έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τρακάρουν σε σύγκριση με άτομα άνω των 20 ετών. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι, θα μπορούσανε να επωφεληθούνε. Αποκτώντας εμπειρία στην οδήγηση υπό ασυνήθιστες συνθήκες, όπως η οδήγηση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή ανάκτηση του οχήματος έπειτα από απώλεια ελέγχου, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα ατυχήματα.
Σίγουρα η είσοδος της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στους περισσότερους τομείς της ζωής διεγείρει πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον… Μήπως όμως αποτελέσει την έσχατη λύση για τη σωτηρία του πλανήτη;
Επιμέλεια: Hellenic Weather