Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του ΑΠΘ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».
Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «super cell», δηλαδή «υπερκύτταρο», που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.
«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς.
Έτσι, η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες, πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω.
Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.
Δορυφορικές εικόνες των καταστροφικών καταιγίδων – 10 Ιουλίου 2019
Στο επίκεντρο της υπερκυττρικής καταιγίδας ήταν η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας. Όπως φαίνεται στον Χάρτη 1, στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν την Κασσάνδρα. Παράλληλα (Χάρτης 2), η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης, φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα.
Χάρτης 1. Καταγιδοφόρα νέφη και κεραυνική δραστηριότητα
Χάρτης 2. Νέφη που ξεπερνούν το επίπεδο της τροπόπαυσης
Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που δυστυχώς έζησε η Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019.
Η στιγμή της υπερκαταιγίδας:
Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης της 10ης Ιουλίου 2019 την περιοχή της Χαλκιδικής.
Ένας 62χρονος αλιέας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του έντονου καιρικού φαινομένου όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Ένα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία έχασε τη ζωή του στα Νέα Πλάγια, όταν το στέγαστρο ταβέρνας καταπλάκωσε τους θαμώνες του καταστήματος. Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία.
Επίσης, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την Τσεχία που παραθέριζε με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη, έχασε τη ζωή του, όταν οι ισχυροί άνεμοι αναποδογύρισαν το αυτοκινούμενο στο οποίο διέμεναν. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, ο οποίος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, οποίος δεν τραυματίστηκε, αλλά έχει υποστεί σοκ.
Τέλος, δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε έναν 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, EAA
Διαβάστε ακόμη:
Επιλέξτε περιοχή για την αναλυτική πρόγνωση καιρού | ή δείτε τους χάρτες