Πολλές φορές αναρωτιέσαι: “Αν” και “κατά πόσο” μπορεί να αναπτυχθεί ένα φυτό στη θέση που το έχεις βάλει”. Το κλίμα και το έδαφος, είναι η βασική απάντηση στο ερώτημα σου όπως γράφει το votanistas.com
1. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι εξατμίζουν κατά πολύ περισσότερο, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, την υγρασία από τα φύλλα των φυτών. Πράγμα που σημαίνει πως ζητάνε περισσότερη τα φυτά. Αν η παροχή νερού δεν είναι τακτική και επαρκής, τότε τα φυτά μαραίνονται και τελικά ξεραίνονται.
2. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα μπορούν να παγώσουν τα φυτά. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το είδος του φυτού και το κλίμα στο οποίο αντέχει. Υπάρχουν φυτά (τροπικά) που δεν αντέχουν το κρύο και παγώνουν στους 0°C ή και πιο πάνω, ενώ άλλα (ψυχρόβια) φυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο και αντέχουν μέχρι και στους -50°C.
Να θυμάσαι ότι έχει μεγάλη σημασία:
Το πόσο παρατεταμένες είναι οι ακραίες θερμοκρασίες. Μπορεί σε μικρή διάρκεια, τα φυτά να αντέξουν και να μην επιδράσουν αρνητικά. Αν όμως συνεχιστούν, τότε πιθανότατα να υπάρξει κακό αποτέλεσμα.
Η εποχή εκδήλωσης των ακραίων θερμοκρασιών. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει πρώιμος καύσωνας την άνοιξη και να βρει απροετοίμαστα τα φυτά.
3. Οι βροχοπτώσεις μπορούν να καταστρέψουν φυτά που αγαπούν την ξηρασία. Και αντίστροφα, να ευνοήσουν τα φυτά που θέλουν συνεχές πότισμα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλα ενδιάμεσα διαστήματα ξηρασίας, είναι χειρότερες από εκείνες που είναι ήπιες αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
4. Η υγρασία της ατμόσφαιρας, αν είναι σε μεγάλα ποσοστά, βοηθάει στην επίδραση των ακραίων θερμοκρασιών και μειώνει τη ζήτηση των φυτών σε νερό.
5. Οι παρατεταμένες και έντονες χιονοπτώσεις στο κλίμα, μπορούν να καταστρέψουν κάποια είδη φυτών. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το φυτό παγώνει, είτε γιατί δεν αντέχει το βάρος του χιονιού επάνω του, με αποτέλεσμα να σπάσουν ή να στραβώσουν τα κλαδιά του.
6. Η ένταση των ανέμων. Οι δυνατοί άνεμοι μαζί με ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι καταστροφικοί. Αυξάνεται η εξάτμιση στα φυτά και χρειάζονται περισσότερο νερό. Σε υγρά εδάφη μάλιστα, προκαλούν ανεμορριψίες στα φυτά με μικρές και επιπόλαιες ρίζες.
7. Η ηλιοφάνεια – Η ποσότητα του ημερήσιου φωτός είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, τη μορφή και την επιβίωση των φυτών. Τα φυτά με έγχρωμο φύλλωμα, θέλουν ηλιόλουστα σημεία, αλλιώς θα χάσουν το χρώμα τους αν είναι σε σκιερά. Το φως αναζητούν και τα συμπαγή και κοντά φυτά, με αραιό φύλλωμα και ψηλά κλαδιά. Αντίθετα, τα φυτά που δεν αγαπούν την ηλιοφάνεια και θέλουν θέση με σκιά, αν βρεθούν σε σημείο με άπλετο φως θα παρουσιάσουν εγκαύματα στα φύλλα τους και θα μαραθούν.
Τα φυτά με ευαίσθητες σε παγετό ρίζες, αφαίρεσε τα από το έδαφος στο τέλος του φθινοπώρου. Έπειτα, τοποθέτησε τα σε ελαφρά υγρό εδαφικό υπόστρωμα, σε προστατευμένο και σκιερό μέρος, ώστε να τα ξανά τοποθετήσεις στις αρχές της άνοιξης.
Σε περιοχές με χιονοπτώσεις, κλάδεψε τον φυτοφράχτη έτσι ώστε η επάνω πλευρά να σχηματίσει ένα «Λ». έτσι το χιόνι θα πέσει στα πλάγια. Επιπλέον, μπορείς να δέσεις την κόμη των φυτών ώστε να μην ανοίξουν από το χιόνι.
Για να ελέγξεις τους δυνατούς ανέμους και να προστατεύσεις τον κήπο σου από αυτούς, δημιούργησε έναν ανεμοφράκτη στην πλευρά που χτυπάει ο πιο ισχυρός. Αυτό μπορεί να γίνει με δομικά υλικά (πέτρα, τούβλο, ξύλο) ή με κατασκευή φυτοφράχτη από ανθεκτικά και συμπαγή φυτά.
Αυτοί οι 7 παράγοντες στο κλίμα και το έδαφος, επηρεάζουν όλες τις κατηγορίες των φυτών (αρωματικά, καλλωπιστικά, λουλούδια, λαχανικά κλπ.).