Τα σύννεφα έχουν σημαντική επίδραση στο ενεργειακό ισοζύγιο του γήινου συστήματος. Τα χαμηλά σύννεφα όπως το Stratocumulus, το Cumulus και το Stratus καλύπτουν περίπου το 30 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης και έχουν καθαρή επίδραση ψύξης στο κλίμα μας. Από τη μία πλευρά, οι αυξημένες χαμηλές νεφώσεις επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά μπορεί να έχουν οικονομικές συνέπειες: μια επίμονα πυκνή και χαμηλή νέφωση πάνω από τη γη μπορεί να μειώσει τη γεωργική παραγωγή και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η κατανόηση των παραγόντων που διέπουν τη χαμηλή νέφωση δεν είναι μόνο σημαντική για τις μετεωρολογικές προβλέψεις και την παγκόσμια κλιματική πρόβλεψη αλλά και για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Οι πυρκαγιές εγχέουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων αερολύματος στην ατμόσφαιρα, τα οποία αλληλεπιδρώντας με τα σύννεφα, ενισχύουν έντονα τον σχηματισμό stratocumulus.
Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Yafang Cheng από το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck (MPIC) και τον Aijun Ding από το Πανεπιστήμιο Nanjing διερεύνησαν τον ρόλο των δασικών πυρκαγιών στο σχηματισμό χαμηλών νεφών στη νότια Ασία, μια περιοχή που καλύπτει μια χερσαία έκταση περίπου 500.000 km² με περίπου 270 εκατομμύρια κατοίκους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει προσομοιώσεις μοντέλων με πολλαπλές πληροφορίες από παρατηρήσεις καιρού, εκπομπές καύσης βιομάζας και δεδομένα δορυφόρων.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα αερολύματα μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό χαμηλών νεφών άμεσα λειτουργώντας ως πυρήνες συμπύκνωσης νέφους (αλληλεπίδραση αερολύματος-νέφους) ή έμμεσα απορροφώντας και διασκορπίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία (αλληλεπίδραση αερολύματος-ακτινοβολίας). Το φαινόμενο αλληλεπίδρασης αερολύματος-ακτινοβολίας, ειδικά αυτό των σωματιδίων απορρόφησης αιθάλης, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ενίσχυση της χαμηλής νέφωσης στη νοτιοανατολική Ασία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν περαιτέρω ότι η αλληλεπίδραση αερολύματος-ακτινοβολίας προκαλεί την αύξηση της χαμηλής νέφωσης στη νοτιοανατολική Ασία, επηρεάζοντας τόσο το κλίμα όσο και τον καιρό της περιοχής. Δεδομένων των άμεσων επιπτώσεων που έχουν τα σύννεφα αυτά στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αγροτική παραγωγή και η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ο μηχανισμός που αναφέρεται σε αυτή τη μελέτη είναι σημαντικός για τη βιωσιμότητα στην περιοχή. Επομένως, πρέπει να συμπεριληφθεί σε μελλοντικά κλιματικά μοντέλα.
Πηγή: Max Planck Institute for Chemistry