Οι νιφάδες χιονιού υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Η διαφορά στο μέγεθος οφείλεται στο πόσο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες όταν χιονίζει. Οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι χιονιού είναι μικροί, αλλά μερικές φορές κολλάνε μεταξύ τους και δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού, όπως στο παρακάτω βίντεο κλιπ.
Αυτές οι μεγάλες χιονονιφάδες σχηματίζονται όταν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο στο σημείο πήξης (0 βαθμοί), γεγονός που λιώνει ορισμένους από τους κρυστάλλους του χιονιού και τους κάνει να κολλάνε μεταξύ τους. Καθώς οι κρύσταλλοι του χιονιού πέφτουν, συγκρούονται και ενώνονται με άλλους κρυστάλλους χιονιού, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν σε μέγεθος και να εμφανίζονται ως μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού μόλις πλησιάσουν στο έδαφος. Οι μεγαλύτερες νιφάδες χιονιού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για την κατασκευή χιονόμπαλων. Οι ασθενείς άνεμοι βοηθούν επίσης στο σχηματισμό μεγαλύτερων νιφάδων χιονιού, καθώς οι ισχυρότεροι άνεμοι μπορούν να τις διαλύσουν καθώς πέφτουν.
Δεν υπάρχει μία κοινή μεθοδολογία για την τεκμηρίωση του μεγέθους των νιφάδων χιονιού σε μία κακοκαιρία χιονιού, αλλά μερικές φορές μπορεί να έχουν πλάτος 5.08 εκατοστά, λέει το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί νιφάδες χιονιού τόσο μεγάλες όσο τα πιάτα του δείπνου, σύμφωνα με τον Kenneth G. Libbrecht, καθηγητή φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω από το μηδέν, οι νιφάδες χιονιού που πέφτουν από τον ουρανό είναι μικρότερες σε μέγεθος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρύσταλλοι του χιονιού είναι πιο ξηροί, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς (υγρούς) στο να κολλήσουν σε άλλους κρυστάλλους χιονιού. Αυτός ο τύπος χιονιού είναι η λεγόμενη πούδρα και δύσκολα φτιάχνουμε χιονόμπαλα. Επίσης είναι πιο επιρρεπές όταν φυσάει καθώς παρασύρεται όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι.
Επιμέλεια: HellenicWeather.com