Με αφορμή τις δύο σειρές επιστημονικής φαντασίας του Netflix “Yakamoz S-245” και “Into the night” όπου κοινό τους σενάριο είναι η καταστροφή του κόσμου από ακτίνες Γ που έρχονται από το διάστημα, ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για το κοσμικό αυτό γεγονός και σας τις παρουσιάζουμε!
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), κάθε μέρα και για λίγα δευτερόλεπτα , η Γη βομβαρδίζεται από ακτίνες γάμμα που δημιουργούνται από κατακλυσμικές εκρήξεις σε μακρινούς γαλαξίες. Τέτοιες εκρήξεις, που σχετίζονται με τους σουπερνόβα, είναι γνωστές ως «εκρήξεις ακτίνων γάμμα» ή GRB (ολογράφως: Gamma Ray Bursts).
Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένοι αστρονόμοι έλεγαν ότι μία έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) θα μπορούσε να εξαλείψει κάθε ίχνος ζωής σε έναν ολόκληρο γαλαξία.
Αυτή τώρα φαίνεται να είναι μια απαισιόδοξη άποψη καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι GRB εστιάζουν την ενέργειά τους σε δύο στενές δέσμες, όπως ένας φάρος στη Γη, και όχι προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι GRB δεν είναι επικίνδυνες. Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι οτιδήποτε πιαστεί σε αυτή τη δέσμη ακτίνων γ, σε απόσταση περίπου 200 ετών φωτός, θα εξατμιστεί.
Αν και καμία από τις GRB που εντοπίστηκαν πρόσφατα δεν φαίνεται αρκετά ισχυρή, τα γεγονότα στο μακρινό παρελθόν είναι ένα άλλο ερώτημα. «Υπάρχουν πολλά υπολείμματα εκρήξεων σουπερνόβα στον γαλαξία μας, οπότε υποψιάζομαι ότι πιθανότατα υπήρχαν και αρκετές GRB», λέει ο αστρονόμος της ESA, Norbert Schartel.
Το παρατηρητήριο ακτίνων γάμμα της ESA, Integral, συνεχίζει να συλλέγει ανεκτίμητα δεδομένα σχετικά με τις GRBs σε καθημερινή βάση, αλλά πέρυσι το XMM-Newton κατέγραψε μία εξασθενημένη λάμψη ακτίνων Χ που συνόδευαν ένα GRB.
Αυτό ήταν το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο ότι οι GRBs σχετίζονταν άμεσα με αστέρια που εκρήγνυνται, παρόμοια με τους σουπερνόβα. Τώρα, το XMM-Newton απαθανάτισε μια άλλη μεταλάμψη ακτίνων Χ που δείχνει παρόμοια χαρακτηριστικά, ενισχύοντας τη σύνδεση αυτή.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα και την ανακάλυψη ορατών εκρήξεων ορισμένων GRB από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA, οι αστρονόμοι συνέθεσαν μια εικόνα του τι συμβαίνει.
Φαίνεται ότι η έκρηξη του αστεριού είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Η ίδια η GRB δημιουργείται κάποια στιγμή αργότερα, αλλά αν αυτή η έκρηξη ακτίνων γ συμβαίνει ώρες, ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά, κανείς δεν ξέρει ακόμα. Η GRB εμφανίζεται όταν το κέντρο του αστέρα που εκρήγνυται μετατρέπεται σε «μαύρη τρύπα»..
Θα μπορούσαμε να αφανιστούμε από μία κοντινή GRB; Η απάντηση είναι όχι. Παρόλο που ανιχνεύονται GRBs σχεδόν καθημερινά, διασκορπισμένες τυχαία σε όλο το Σύμπαν, το να συμβεί και σε εμάς πολύ απίθανο. Δεν υπάρχουν αστέρια σε απόσταση 200 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα που προορίζονται να εκραγούν ως GRB, επομένως δεν περιμένουμε να γίνουμε μάρτυρες ενός τέτοιου γεγονότος από κοντά!
Ωστόσο, η επιστημονική μελέτη της ESA για αυτά τα συναρπαστικά –και τρομακτικά– κοσμικά γεγονότα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.
Σύνταξη άρθρου: © HellenicWeather.com