Οι μετρήσεις της ατμόσφαιρας που συλλέχθηκαν από μετεωρολογικά μπαλόνια στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 40 χρόνια αποκαλύπτουν ότι η κλιματική αλλαγή ωθεί το ανώτερο όριο της τροπόσφαιρας – το κομμάτι του ουρανού που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος – σταθερά προς τα πάνω με ρυθμό 50 έως 60 μέτρα ανά δεκαετία, ανέφερε στις 5 Νοεμβρίου στο Science Advances η ερευνητική ομάδα.
Η θερμοκρασία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την αλλαγή, λέει η Jane Liu, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η τροπόσφαιρα ποικίλλει σε ύψος σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας τα 20 χιλιόμετρα στους τροπικούς και τα επτά χιλιόμετρα κοντά στους πόλους. Κατά τη διάρκεια του έτους, το ανώτερο όριο της τροπόσφαιρας – που ονομάζεται τροπόπαυση – φυσικά ανεβαίνει και πέφτει με τις εποχές καθώς ο αέρας διαστέλλεται στη ζέστη και συστέλλεται στο κρύο. Αλλά καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν όλο και περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, η τροπόσφαιρα επεκτείνεται ψηλότερα στην ατμόσφαιρα.
Η Liu και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η τροπόπαυση ανέβηκε κατά μέσο όρο περίπου 200 μέτρα σε ύψος από το 1980 έως το 2020. Σχεδόν όλες οι καιρικές συνθήκες συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα, αλλά είναι απίθανο αυτή η μετατόπιση να έχει μεγάλη επίδραση στον καιρό, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική υπενθύμιση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο μας, λέει ο Liu.
L. Meng et al. Continuous rise of the tropopause in the Northern Hemisphere over 1980–2020. Science Advances. Published online November 5, 2021. doi: 10.1126/sciadv.abi8065.