Μια ομάδα 60 επιστημόνων ζήτησε την προσωρινή παύση των της ερευνητικής ανάπτυξης για την ηλιακή γεωμηχανική (Solar Geoengineering) τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της στρατοσφαιρικής έγχυσης αερολύματος (SAI). Αυτή η διαδικασία (Stratospheric Aerosol Injection με τα αρχικά “SAI”) θα χρησιμοποιεί έναν στόλο αεροπλάνων που θα απελευθερώνουν σωματίδια αερολύματος στην ατμόσφαιρα, τα οποία αντανακλώντας το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, η Γη θα δροσίζεται.
Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Το SAI μπορεί να κάνει τον ουρανό ελαφρώς πιο λευκό, αλλά αυτό είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες μας. Το SAI θα μπορούσε να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, δυνητικά χειρότερους από την υπερθέρμανση του πλανήτη που επιδιώκει να θεραπεύσει.
Μια πιο δροσερή Γη σημαίνει ότι λιγότερο νερό θα εξατμίζεται από την επιφάνειά της στην ατμόσφαιρα, αλλάζοντας τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιδράσεις στα οικοσυστήματα του κόσμου — αλλά η ακριβής φύση αυτών των επιπτώσεων εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του SAI. Ο ανεπαρκής συντονισμός της απελευθέρωσης αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακραίες βροχοπτώσεις σε ορισμένα μέρη και σε ξηρασία σε άλλα, προκαλώντας και την περαιτέρω εξάπλωση των ασθενειών.
Το SAI θα μπορούσε επίσης να κάνει τις φυσικές καταστροφές χειρότερες από ό,τι είναι σήμερα. Μια ηφαιστειακή έκρηξη, όπως αυτή του ηφαιστείου Eyjafjallajökull της Ισλανδίας το 2010, θα μπορούσε φυσικά να δροσίσει τη Γη καθώς τα νέφη της τέφρας εμποδίζουν το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια. Εάν αυτή η έκρηξη συνέβαινε ταυτόχρονα με το SAI, για να αποφευχθεί η υπερβολική ψύξη ενός ημισφαιρίου και κατ’ επέκταση η δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων, η διαδικασίες της στρατοσφαιρικής έγχυσης αερολύματος (SAI) θα έπρεπε να προσαρμοστούν επειγόντως στα νέα κλιματικά δεδομένα (δεν είναι εύκολο κατόρθωμα). Ομοίως, ο παραπάνω κίνδυνος υπάρχει και σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας “πυρηνικός πόλεμος”, κατά τον οποίο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πέφτουν για χρόνια λόγω των νεφών αιθάλης από πυρκαγιές που προκαλούνται από πυρηνικά.
Το SAI πιθανότατα θα βασιζόταν στα αερολύματα που ψεκάζονται συνεχώς στην ατμόσφαιρα από έναν στόλο αεροπλάνων, καθώς τα σωματίδια έχουν χρόνο ζωής περίπου οκτώ μηνών. Θα χρειάζονταν δορυφόροι για να συντονίσουν αυτές τις προσπάθειες και να βοηθήσουν στην παρακολούθηση τυχόν ατμοσφαιρικών αλλαγών.
Όμως, σε περίπτωση που κάποια καταστροφή ανέκοπτε τη διαδικασία της στρατοσφαιρική έγχυσης αερολύματος (SAI) θα προκαλούνταν ένα «σοκ τερματισμού». Εάν, το SAI που ουσιαστικά «κρύβει» την υπερθέρμανση του πλανήτη σταματούσε για μία παρατεταμένη περίοδο, η Γη θα μπορούσε να θερμανθεί απότομα κατά πολλαπλούς βαθμούς σε διάστημα δεκαετιών. Εάν τώρα, με θέρμανση περίπου 1,1°C από το 1850, βλέπουμε ήδη πυρκαγιές, καύσωνες και πλημμύρες σε όλο τον κόσμο , απλώς φανταστείτε τι θα έκανε η θέρμανση 3–4°C.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα σύστημα SAI θα μπορούσε να διαταραχθεί. Μια άνευ προηγουμένου ηλιακή έκλαμψη, θα μπορούσε να χτυπήσει τα ηλεκτρικά συστήματα του πλανήτη επηρεάζοντας το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τα αεροπορικά και δορυφορικά συστήματα που απαιτούνται για το SAI.
Το SAI θα μπορούσε επίσης να είναι ένας ελκυστικός στόχος για κυβερνοεπιθέσεις. Το 2019, μια ομάδα χάκερ με το όνομα DarkSide εξαπέλυσε μια επίθεση ransomware στα συστήματα υπολογιστών της αμερικανική πετρελαϊκής εταιρείας Colonial Pipeline . Φοβούμενοι τις εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων στις ΗΠΑ, αναγκάστηκαν τελικά να πληρώσουν 3,7 εκατομμύρια λίρες στο DarkSide με αντάλλαγμα την επανενεργοποίηση των συστημάτων τους.
Επιμέλεια:
© Dimitris Pantioras – Weather Forecaster
για το Hellenic Weather
Με στοιχεία από το © theconversation.com