Η πορεία της θερμοκρασίας σε ένα εικοσιτετράωρο παρουσιάζει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο. Από αυτή τη σκοπιά, ένα εικοσιτετράωρο είναι σε μικρογραφία ένας ολόκληρος χρόνος με το χειμώνα και το καλοκαίρι του και τις ανάλογες μεταβολές της θερμοκρασίας που συνδέονται με αυτές τις εποχές.
Η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας παρατηρείται συνήθως λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, δηλαδή λίγο πριν η θερμική ενέργεια από τον ήλιο κατορθώσει να αντισταθμίσει τη συνεχή απώλεια θερμότητας που προκαλείται με την ακτινοβολία της γης προς το διάστημα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας σημειώνεται συνήθως νωρίς το απόγευμα (15:00-16:00 τοπική ώρα) και όχι ακριβώς το μεσημέρι που παρατηρείται το μέγιστο της εισερχόμενης στη γη ηλιακής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος στον οποίο σημειώνονται οι άκρες τιμές της θερμοκρασίας ενός εικοσιτετραώρου, δηλαδή η μέγιστη και η ελάχιστη θερμοκρασία, εξαρτάται από τη νέφωση, τον υετό (βροχή, χιόνι, χαλάζι κτλ) και τον άνεμο (απότομη επικράτηση ανέμου ή αλλαγή στη διεύθυνσή του). Με τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου, οι μετεωρολογικές συνθήκες ενός τόπου αλλάζουν δραματικά και μερικές φορές η θερμοκρασία που σημειώνεται το πρωί είναι η μέγιστη θερμοκρασία του εικοσιτετραώρου!
Η θερμοκρασία του αέρα μετριέται με θερμόμετρο που βρίσκεται σε ύψος περίπου 1,52 μέτρων πάνω από το έδαφος. Κάτω από αυτό το ύψος, η θερμοκρασία μπορεί να είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες χωρίς άνεμο η θερμοκρασία κοντά στο έδαφος είναι πολύ υψηλότερη, καθώς ο αέρας που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό θερμαίνεται με την επαφή περισσότερο από τον αέρα που βρίσκεται σε μεγαλύτερα ύψη. Αντίθετα, τις ψυχρές χειμωνιάτικες νύχτες με ξαστεριά και ασθενής ανέμους, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη κοντά στο έδαφος που ψύχεται εντονότερα λόγω της ακτινοβολούμενης προς το διάστημα θερμότητας της γης.
Πηγή: ΚΑΙΡΟΣ: Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ – Τόμος Ι – Δ. Ζιακόπουλος