“Ένα αεροπλάνο ταξιδεύει 12 ώρες από ένα σημείο Α σ’ ένα σημείο Β. Μέσα σε 12 ώρες όμως η Γη περιστρέφεται. Αυτό γιατί δεν επηρεάζει τη διάρκεια του ταξιδιού; Όταν δηλαδή πηγαίνει αντίθετα με τη φορά της Γης να φτάνει νωρίτερα, ενώ όταν πηγαίνει με τη φορά της Γης να κάνει περισσότερο χρόνο.”
Η απάντηση είναι όχι και ο λόγος είναι ο ίδιος για τον οποίο όταν πηδάς το έδαφος δε χάνεται κάτω απ’ τα πόδια σου! Ή όταν πετάς μια μπάλα προς τα πάνω καταλήγει πάλι στα χέρια σου και όχι μισό χιλιόμετρο μακριά.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το εξής: Δεν υπάρχει απόλυτη κίνηση.
Όλες οι κινήσεις είναι σχετικές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι κάτι κινείται, ή δεν κινείται, εάν δεν προσδιορίσουμε το «ως προς τι;».
Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μία φορά τη μέρα. Είναι δύσκολο να φανταστούμε αυτή την περιστροφή γιατί δεν την παρατηρούμε στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα σκέψου πως βρίσκεσαι σ’ ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα σε ήρεμη θάλασσα. Πολλές φορές αν δεν κοιτάξεις έξω δεν μπορείς να καταλάβεις αν κινείσαι ή όχι. Στην αντίληψή μας ένα ακίνητο σύστημα αναφοράς και ένα σύστημα που κινείται με σταθερή ταχύτητα σε ευθεία γραμμή είναι ισοδύναμα.
Μαζί με τη Γη όμως περιστρέφονται και όλα τα υπόλοιπα. Όχι μόνο αυτά που είναι κολλημένα στην επιφάνειά της όπως οι πέτρες, τα δέντρα κι εμείς, αλλά και οτιδήποτε αιωρείται πάνω απ’ αυτήν όπως ο αέρας και τα αεροπλάνα.
Πηγή: © kathimerinifysiki.gr