Γιατί πέφτουν αεροπλάνα; Τι είναι αυτό που ευθύνεται; Ποιοι είναι οι πιο συνήθεις λόγοι που οδηγούν στην πτώση; Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;
Η Boeing ερεύνησε πτήσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2007 μέχρι το 2016 και βρήκε πως το 48% των θανατηφόρων ατυχημάτων έλαβαν χώρα στη τελική κάθοδο και τη προσγείωση. Ενώ αυτό το κομμάτι της πτήσεις είναι μόνο το 4% του συνολικού ταξιδιού, μετράει για σχεδόν τα μισά από τα θανατηφόρα ατυχήματα. Το δεύτερο πιο επικίνδυνο κομμάτι είναι η απογείωση και η άνοδος. Αυτά μετράνε για το 13% των θανατηφόρων ατυχημάτων.
Αυτά τα τέσσερα σημεία της πτήσεις -απογείωση, άνοδος, κάθοδος και προσγείωση- είναι τόσο διαβόητα αγχωτικές που υπάρχει κάτι που λέγεται “συν τρία πλην οκτώ” σαν κανόνας. Όπως εξηγεί ο Ben Sherwood, που έγραψε το The Survivors Club- Τα Μυστικά και η Eπιστήμη Που Μπορούν να σου Σώσουν τη Ζωή, περίπου το 80% όλων των ατυχημάτων συμβαίνουν τα πρώτα τρία ή τα τελευταία οκτώ λεπτά πριν την προσγείωση.
Οπότε, όλον αυτόν τον καιρό που ανησυχούσαμε για την πτήση την ίδια, δεν είχαμε κανένα λόγο. Συγκεκριμένα, η ανάλυση λέει πω μόνο το 11% των ατυχημάτων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης, ακόμα κι αν είναι η πλειοψηφία της πτήσης (57%).
Ο Simon Ashley Bennett διευθυντής στη Μονάδα Ασφαλείας στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρει ότι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μία τρομοκρατική ενέργεια είναι και η πιο πιθανή αιτία για την πτώση ενός αεροπλάνου, εντούτοις η αλήθεια είναι διαφορετική. Το σαμποτάζ είναι υπεύθυνο για ένα στα δέκα αεροπορικά δυστυχήματα που συμβαίνουν.
Ο ίδιος έχει εξηγήσει κατά το παρελθόν τους πέντε κυριότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να πέσει ένα αεροπλάνο. Κατά τον Bennett αυτοί είναι:
1. Λάθος του πιλότου
Τα αεροσκάφη πλέον, είναι πιο ασφαλή σε σχέση με το παρελθόν. Με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το ποσοστό των ατυχημάτων που προκαλούνται από λάθος του πιλότου και να ανέρχεται πλέον σε 50%.
Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι βλάβες του αεροσκάφους σε ποσοστό 20%, η κακοκαιρία σε ποσοστό 10%, ενώ σε ένα ποσοστό 10% προκαλούνται από δολιοφθορά. Το υπόλοιπο ποσοστό ευθύνεται, κατά τον Bennett σε ανθρώπινα λάθη των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι διεκπεραιωτές, φορτωτές, μηχανικοί συντήρησης κτλ.
2. Μηχανική βλάβη
Περίπου το 20% των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε αεροσκάφη, οφείλονται σε βλάβες του εξοπλισμού τους. Σύμφωνα με την Daily Mail, παρά το γεγονός ότι τα αεροσκάφη είναι σήμερα πιο αξιόπιστα από ότι παλιότερα, εντούτοις εξακολουθούν να συμβαίνουν περιστασιακά ατυχήματα.
3. Οι κακές καιρικές συνθήκες
Οι κακές καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ένας παράγοντας ατυχήματος ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% των ατυχημάτων που συμβαίνουν παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το παρελθόν η τεχνολογία έχει προοδεύσει, παρόλα αυτά κάποιες φορές τα στοιχεία της φύσης είναι ανίκητα.
4. Σαμποτάζ
Μία ακόμη αιτία για την πτώση ενός αεροσκάφους μπορεί να είναι και το σαμποτάζ ή αλλιώς η δολιοφθορά σε κάποιο ατύχημα. Ωστόσο το ποσοστό τους είναι σχετικά μικρό και ανέρχεται στο 10% των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.
5. Άλλες μορφές ανθρώπινου λάθους
Κάποια άλλα ατυχήματα μπορεί να συμβαίνουν και εξαιτίας ανθρωπίνων λαθών που μπορεί να κάνουν άλλοι εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι διεκπεραιωτές, οι μηχανικοί συντήρησης κτλ.
Και οι απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα:
Γίνεται να πέσει το αεροπλάνο από κενά αέρος;
Όχι, αλλά είναι μπορεί να αναστατώσει αρκετά τους επιβάτες. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, τα κενά αέρος μπορούν να προβλεφθούν. Οι πιλότοι γνωρίζουν τι βρίσκεται μπροστά από το αεροσκάφος τους πάντα, αλλά έντονα κενά αέρος μπορούν να συμβούν πού και πού. Ο μοναδικός κίνδυνος για τους επιβάτες είναι να βρίσκονται εκτός των θέσεών τους κατά τη διάρκεια των κενών αέρος ή αντικείμενα που βρίσκονται στα ντουλαπάκια να μην είναι ασφαλώς τοποθετημένα.
Τι γίνεται εάν χτυπήσει κεραυνός το αεροσκάφος;
Συνήθως, ένας κεραυνός θα χτυπήσει το ένα άκρο, όπως την άκρη του πτερυγίου ή τη μύτη, και το ρεύμα θα ταξιδέψει μέσα από το μεταλλικό κέλυφος του αεροπλάνου πριν βγει από άλλο σημείο – την ουρά, για παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Patrick Smith, πιλότο και συγγραφέα του «Cockpit Confidential», ένα βιβλίο με θέμα «όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια», τα αεροπλάνα χτυπιούνται από αστραπές πολύ πιο συχνά από ό, τι νομίζετε.
«Ένα αεροσκάφος, κατά μέσο όρο, “δέχεται” ένα τέτοιο χτύπημα μια φορά κάθε δυο χρόνια», λέει ο Patrick Smith και συνεχίζει «Υπάρχει περίπτωση, σπάνια, να υποστεί κάποια εξωτερική ζημιά- μια επιφανειακή “πληγή” από την είσοδο και έξοδο ή να σημειωθεί κάποια μικρή βλάβη στα ηλεκτρικά του συστήματα του αεροσκάφους, αλλά ένας κεραυνός συνήθως αφήνει λίγα ή καθόλου προβλήματα».
Ποιες είναι οι πιθανότητες να πέσει ένα αεροπλάνο;
Δικαιολογημένα, πολλοί από εμάς έχουμε ένα μικρό άγχος για τις πτήσεις. Ωστόσο, το HelloGiggles, αναφέρει πως το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς. Επίσης, αναφέρουν πως υπάρχει μόνο 1 στις 9,821 πιθανότητες να χάσετε τη ζωή σας σε εναέριο ατύχημα. Άλλες στατιστικές, είναι ακόμη πιο καθησυχαστικές. Όπως γράφει μία αναφορά στο The Economist, η πιθανότητα να πέσει το αεροπλάνο σας είναι μία στα 5,6 εκατομμύρια. Άλλοι αριθμοί λένε πως είναι 1 στα 11 εκατομμύρια. Αν αυτό δεν σας πείθει, διαβάστε αυτό: Η ανάλυση της Boeing λέει πως ο συνολικός αριθμός ατυχημάτων πέφτει σταθερά από το 1959. Στην αρχή της έρευνας υπήρχαν 50 ατυχήματα ανά ένα εκατομμύριο πτήσεις κάθε χρόνο, και έχουν πέσει στο ένα ατύχημα τον χρόνο, από το 2016.
Σε άλλα λόγια, οι πιθανότητες να πεθάνετε σε αεροπορικό ατύχημα -ή να βρεθείτε σε ένα- είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Το Odyssey αναφέρει πως έχετε περισσότερες πιθανότητες να γεννηθείτε με ένα έξτρα δάχτυλο (μία στις 500), να πέσει επάνω σας μετεωρίτης (μία στις 700.000) ή να γίνεται γυμνιστής (μία στις 6.000).
Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω να φοβάμαι τα αεροπλάνα;
Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Rob Stewart τα άτομα που φοβούνται τα αεροπλάνα δεν θα πρέπει να εκλογικεύουν τους φόβους τους. “Θα καταλήξετε να σκέφτεστε μία τους φόβους σας και μία τις λογικές σας σκέψεις, και θα νιώθετε όλο και πιο στρεσαρισμένοι». Εκείνος προτείνει αυτό που ονομάζεται «συγκέντρωση προσοχής». «Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεις τις σκέψεις που σε φοβίζουν και στη συνέχεια επικεντρώνεις την προσοχή σου σε κάτι που σε βοηθάει: συζητάς με τον διπλανό σου, διαβάζεις ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, παρακολουθείς κάποια ταινία».
Με πληροφορίες από © Armyvoice.gr και Travelstyle.gr