Ακολουθεί ανάρτηση του κ. μετεωρολόγου Δ. Ζιακόπουλου στο προσωπικό του blog:
Είδα σήμερα σε διάφορες ιστοσελίδες αναλύσεις και εξηγήσεις για τα «περίεργα» που μας επεφύλαξε ο χιονιάς του τελευταίου διημέρου και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι χιόνισε σε περιοχές με ένα συγκεκριμένο υψόμετρο και έβρεξε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Επίσης διάβασα αναφορές του τύπου ότι η θερμοκρασία από τους 0 ανέβηκε στους 2 βαθμούς και άρα το χιόνι θα παραχωρήσει τη θέση του στη βροχή. Επειδή με αυτά που βλέπω και ακούω κινδυνεύω να χάσω και τα λίγα μαλλιά που μου έχουν απομείνει, παραθέτω το παρακάτω σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο «ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τ. Ι ‘η γνώση’»:
«Η θερμοκρασία που επικρατεί κοντά στο έδαφος δεν είναι ασφαλής δείκτης για το αν ο υετός θα φθάσει στη γη υπό μορφή χιονιού ή βροχής. Πρέπει να εξετάζεται πάντα η κατακόρυφη μεταβολή της θερμοκρασίας κυρίως στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Στο σχήμα δίνονται μερικές τυπικές καθ’ ύψος μεταβολές της θερμοκρασίας που συνδέονται με τους διάφορους τύπους υετού που φθάνει στο έδαφος.
Το χιόνι φθάνει στο έδαφος, όχι μόνο όταν η θερμοκρασία είναι αρνητική σε όλη τη διαδρομή από το σύννεφο ως την επιφάνεια του εδάφους (α), αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και με θετικές επιφανειακές θερμοκρασίες, αρκεί το σημείο πήξης να βρίσκεται σε χαμηλό ύψος (β). Χιονοσφαιρίδια παρατηρούνται στην περίπτωση (ε) με την ακόλουθη διαδικασία: οι χιονονιφάδες, πέφτοντας σε στρώμα με θετικές θερμοκρασίες, λιώνουν. Αν το τελευταίο πριν από το έδαφος στρώμα έχει αρνητική θερμοκρασία, οι λιωμένες χιονονιφάδες πήζουν και πέφτουν ως χιονοσφαιρίδια. Για να προλάβουν να πήξουν οι χιονονιφάδες, το στρώμα των αρνητικών θερμοκρασιών θα πρέπει να είναι αρκετά παχύ. Όταν το στρώμα αυτό είναι λεπτό, οι σταγόνες παραμένουν σε υπέρτηξη έως την πρόσκρουσή τους στο έδαφος, οπότε παγώνουν ακαριαία σχηματίζοντας διαφανή πάγο (στ). Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται το φαινόμενο της πηγνυμένης βροχής, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, διότι ο διαφανής πάγος είναι συμπαγής, δε θρυμματίζεται εύκολα και είναι δυσδιάκριτος. Αν το σημείο πήξης βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των 300 μέτρων, παρατηρείται χιονόνερο (γ) ή βροχή (δ).
Η θερμοκρασία του υγρού θερμομέτρου συσχετίζεται καλύτερα με τον τύπο του υετού από ό,τι η θερμοκρασία του ξηρού θερμομέτρου, επειδή οι χιονοπτώσεις με θετικές θερμοκρασίες συνδέονται με χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κανόνας λέει ότι: σπάνια παρατηρείται χιονόπτωση με θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου μεγαλύτερη των 2οC».
Τυπικές καθ’ ύψος κατανομές της θερμοκρασίας και οι μορφές του υετού που συνδέονται με αυτές: (α) και (β) χιόνι, (γ) χιονόνερο, (δ) βροχή, (ε) χιονοσφαιρίδια και (στ) πηγνυμένη βροχή.
Δημήτρης Ζιακόπουλος – Μετεωρολόγος
Πηγή: Ziakopoulos.blogspot.com
Για την πρόγνωση σημείων μεταβείτε στην ενότητα «πρόγνωση καιρού»