Τέσσερις ερευνητές, εκ των οποίων οι τρεις από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και ο ένας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρουν αποδείξεις ότι η αποστολή ηλεκτρικού φορτίου σε ένα σύννεφο χωρίς βροχή θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό σταγόνων βροχής. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society, οι A, MHP Ambaum, T. Auerswald, R. Eaves και RG Harrison περιγράφουν τους υπολογισμούς τους που δείχνουν ότι η αλλαγή του ηλεκτροστατικού φορτίου σε νέφη με υγρασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διακύμανση του φορτίου, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό σταγόνων βροχής.
Καθώς η κλιματική αλλαγή προχωρά, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι ορισμένες περιοχές θα γίνουν πιο ξηρές. Αξιωματούχοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις προβλέψεις και επενδύουν στην τεχνολογία για να αυξήσουν το ύψος των βροχοπτώσεων στη χώρα τους. Για το σκοπό αυτό, έχουν επενδύσει στην έρευνα αυτή.
Η εργασία περιελάμβανε υπολογισμούς των ηλεκτροστατικών δυνάμεων μεταξύ δύο αγώγιμων σφαιρών—στην προκειμένη περίπτωση, σφαιρών νερού που δεν έχουν ακόμη μεγαλώσει αρκετά ώστε να θεωρούνται ακόμη ως σταγόνες βροχής. Διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διακύμανση των φορτίων μεταξύ των σταγονιδίων, τόσο ισχυρότερη ήταν η έλξη μεταξύ τους. Και αυτό τους οδήγησε να προτείνουν ότι αν η διακύμανση αυξανόταν μέσω ηλεκτρικού φορτίου, τα σταγονίδια θα συγχωνεύονταν, οδηγώντας στο σχηματισμό σταγόνων βροχής. Καθώς τα σταγονίδια θα συγχωνεύονται και θα μεγαλώνουν σε μέγεθος, αυτά θα γίνονται αρκετά μεγάλα ώστε να κυριαρχήσει η βαρύτητα και στο τέλος… να πέφτουν.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα ηλεκτρικό φορτίο θα μπορούσε να χορηγηθεί στα σύννεφα μέσω drones, αεροπλάνων ή ακόμα και ψηλών πύργων. Προτείνουν περαιτέρω ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει βροχή όπου είναι επιθυμητό, αλλά θα μπορούσε να αποτρέψει τη βροχή όπου δεν είναι, αναγκάζοντας τα σύννεφα να ρίξουν τη βροχή τους πριν μετακινηθούν σε τέτοιες περιοχές – αποτρέποντας το σχηματισμό ανεμοστρόβιλων, για παράδειγμα. Και προτείνουν περαιτέρω ότι η τεχνική αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε περιοχές όπου υπάρχει ομίχλη αλλά όχι πολύ βροχή.