Οι εξομοιώσεις έγιναν και τα αποτελέσματα τους είναι επίσημα και χειροπιαστά: Ακόμη και σήμερα ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα έφερνε πυρηνικό χειμώνα, με σύννεφα αιθάλης και καπνού να καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό θα έκανε την μέση θερμοκρασία να πέσει κατά 9 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το νέο μοντέλο ταιριάζει με ένα από τα ήδη υπάρχοντα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και έχει δημοσιευτεί το 2007. Και οι δύο μελέτες προβλέπουν ένα πυρηνικό χειμώνα που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, με πάνω από 30% μείωση στις βροχοπτώσεις στους πρώτους κιόλας μήνες, ενώ σύννεφα καπνού θα καλύψουν πρώτα το βόρειο ημισφαίριο και ύστερα το νότιο.
“Εδώ επαναλαμβάνουμε το (σενάριο πυρηνικού πολέμου του 2007) με ένα εναλλακτικό σύγχρονο κλιματικό μοντέλο με υψηλότερη υπολογιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας εξομοίωση της χημείας της στρατόσφαιρας.” Γράφουν οι ερευνητές στην δημοσίευση. “Η χρήση πυρηνικών όπλων με τέτοιο τρόπο από τις ΗΠΑ και την Ρωσία θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε όλη την υφήλιο”
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές διάφορες από την εξομοίωση του 2007. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το στρώμα αιθάλης και καπνού θα διαρκούσε περισσότερο, τουλάχιστο σύμφωνα με το μοντέλο εξομοίωσης Whole Atmosphere Community Climate Model Version 4 (WACCM4), που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες.
Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έκαναν πλήρη χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου, όπως υπολογίζεται στο μοντέλο, περίπου 150 μεγατόνοι αιθάλης θα απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα, από τις πυρηνικές εκρήξεις και της επακόλουθες φωτιές. Θα κάλυπταν το βόρειο ημισφαίριο σε μια εβδομάδα και ολόκληρο τον πλανήτη σε δύο, μειώνοντας τα επίπεδα ηλιακού φωτός που φτάνουν στην επιφάνεια. Θα έπαιρνε γύρω στα τρία χρόνια πριν αυτά φτάσουν στο 40% από αυτό που είναι σήμερα.
Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από φωτιές, ηφαιστειακές εκρήξεις και τα δεδομένα από προηγούμενες χρήσεις πυρηνικών βομβών ώστε να χαρτογραφήσουν τις τεράστιες κλιματικές αλλαγές που θα γινόντουσαν σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό θα συμπεριλάμβανε καταστροφικές απώλειες σοδειάς, αλλαγές στις συνήθεις κατευθύνσεις των ανεμών, και κατάρρευση των καλοκαιρινών μουσώνων.
Αυτή η επικάλυψη από σύννεφα, που θα διασκόρπιζε και θα απορροφούσε την ηλιακή ακτινοβολία, θα έκανε τουλάχιστο μια δεκαετία να διαλυθεί πλήρως, όπως δείχνει η εξομοίωση.
Παρόλα αυτά όμως, τα επίπεδα καπνού και αιθάλης που θα απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα θα ήταν πολλές φορές μικρότερα από αυτά που συνέβαλλαν στον αφανισμό των δεινοσαύρων. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, σαν είδος, θα παραμέναμε ζωντανοί. Αυτό όμως είναι μια υπόθεση που πραγματικά δεν θα θέλαμε να δοκιμάσουμε.
Και εάν τελικά όλο αυτό, είναι ένα μόνο ενδιαφέρον πείραμα πάνω σε ένα μοντέλο που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, είναι τελικά μια ανατριχιαστική προοπτική, ιδιαιτέρως εάν λάβουμε υπόψη ότι το βασικό θέμα ανάλυσης του σεναρίου, το πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι κάτι το πολύ αληθινό. Έτσι λοιπόν οι ερευνητές βγάζουν το συμπέρασμα ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα.
“Για να αποτρέψουμε πλήρως την πιθανότητα πυρηνικού χειμώνα σαν αποτέλεσμα ενός πυρηνικού πολέμου, οι ιθύνοντες πρέπει να έχουν πλήρη κατανόηση των δραματικών συνεπειών και να δράσουν ανάλογα” συμπεραίνουν οι ερευνητές. “Εν τέλει χρειάζεται πλήρης αποπυρηνικοποίηση όλων των πλευρών.”
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research: Atmospheres.
Μία νεότερη έρευνα όμως έρχεται να απαντήσει πάλι στον ερώτημα πόσο καταστροφικός, μοντελοποιώντας τις επιπτώσεις των νεφών στην ατμόσφαιρα από μία πυρηνική σύρραξη, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ζοφερά.
Τα μοντέλα έλαβαν υπόψη τις περίπλοκες χημικές διεργασίες που θα συμβούν στη στρατόσφαιρα και δείχνουν πως η ζημιά στο περιβάλλον θα είναι πιο σοβαρή και θα διαρκέσει περισσότερο από αυτό που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.
Παρόλο που υποπτευόμαστε πως το όζον θα καταστραφεί μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης, αν υπάρχει πολύ καπνός θα μπλοκαριστεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Τώρα για πρώτη φορά, υπολογίσαμε πώς θα λειτουργούσε αυτό και ποσοτικοποιήσαμε πόσο θα εξαρτιόταν από τα επίπεδα καπνού. – Alan Robock, κλιματικός επιστήμονας Rutgers University
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις τόσο από τοπική σύρραξη με πυρηνικά όσο και έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, με 5 μεγατόνους και 150 μεγατόνους καπνού αντίστοιχα. Ένας παγκόσμιος πόλεμος θα αφαιρούσε το 75% της στοιβάδας του όζοντος μέσα σε 15 χρόνια, ενώ μία τοπική διαμάχη το 25% σε 12 χρόνια.
Παρόλο που αρχικά ο καπνός θα μπλόκαρε την υπεριώδη ακτινοβολία, τελικά αυτή θα διαπερνούσε τα νέφη μέσα σε λίγα χρόνια φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης. Τόσο η αρχική έκρηξη μέσω αντιδράσεων με τα οξείδια του αζώτου, όσο και ο ίδιος ο καπνός μέσω της θερμότητας και της μείωσης των φωτοχημικών αντιδράσεων, θα είχαν ως επίπτωση την απώλεια του όζοντος. Έπειτα η υπεριώδης ακτινοβολία θα είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις σε όποιον και ό,τι επιζούσε από τις εκρήξεις, απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων οικοσυστημάτων.
Οι συνθήκες θα άλλαζαν δραματικά και οι προσαρμογές δε θα λειτουργούσαν καθώς οι θερμοκρασίες και η UV ακτινοβολία θα αυξάνονταν. Μόλις ο καπνός καθαρίσει, θα χτυπηθούμε από UV με εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία.
Τα πρώτα μοντέλα του 1980 έκαναν λόγο για ένα πυρηνικό χειμώνα, με τον καπνό να μπλοκάρει τις ακτίνες του Ήλιου και τη ζέστη που φέρνουν στην επιφάνεια. Μεταγενέστερες μελέτες έλαβαν υπόψη την απευθείας ζημιά στη στοιβάδα του όζοντος μέσω της θέρμανσης της στρατόσφαιρας.
Η μελέτη θέλει να δείξει τις διαφορές μεταξύ τοπικής και παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν δεκαετίες, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε στη Γη.
Πέρα από τις απώλειες ζωής που θα είχαμε άμεσα, οι κλιματικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία θα ήταν εκτεταμένες. Δε θα ήταν τοπικές, εκεί όπου συνέβη ο πόλεμος. Είναι παγκόσμιες και μας επηρεάζουν όλους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres.