Για την άνοιξη 2021 (Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος), έχουμε επιλέξει για παρουσίαση και σχολιασμό τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχοπτώσεων), αλλά και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (C3S multi-modelsystem). Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/.
Προγνωστικοί χάρτες του ECMWF και του C3S multi-modelsystem με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας για την άνοιξη 2021(3-month average), με αρχικές τιμές της 01/02/2021
Προγνωστικοί χάρτες του ECMWF και του C3Smulti-modelsystem με τις αποκλίσεις του υετού (βροχόπτωσης) για την άνοιξη 2021 (3-monthaverage), με αρχικές τιμές της 01/02/2021
Όσον αφορά τη θερμοκρασία, το multi-model εκτιμά ότι θα έχουμε θετικές αποκλίσεις στο σύνολο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το ECMWF παρουσιάζεται λιγότερο γενναιόδωρο, καθόσον εξαιρεί από τις θετικές αποκλίσεις περιοχές της δυτικής Ευρώπης η κατάσταση εμφανίζεται ως ουδέτερη, δηλαδή δεν προβλέπεται απόκλιση από τις μέσες τιμές για την περίοδο. Και τα δύο μοντέλα εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις εντοπίζονται στην ανατολική Ευρώπη, από την Σκανδιναβική Χερσόνησο στο βορρά, μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο στο νότο. Αν επιχειρήσουμε να είμαστε πιο ακριβείς, ανατολικά του 15Ε μεσημβρινού προ-βλέπεται ότι η θετική απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας του τριμήνου θα είναι τουλάχιστον 0,5 βαθμοί Κελσίου.
Κατ’ αναλογία και για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου, την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και επομένως και την χώρα μας, αναμένονται θετικές αποκλίσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι τον 1 βαθμό πάνω από τις κανονικές τιμές του τριμήνου.
Από πλευράς υετού (βροχοπτώσεων), και τα δύο μοντέλα, συμφωνούν ότι για το σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής ηπείρου, προβλέπονται κανονικές συνθήκες. Τάση για λιγότερες βροχοπτώσεις παρουσιάζεται κυρίως σε περιοχές της δυτικής Γαλλίας, την Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και στις γειτνιάζουσες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού. Κάποιες θετικές τιμές φαίνονται στις περιοχές της Βαλτικής θάλασσας – Σκανδιναβίας.
Για άλλη μια φορά να σημειώσουμε ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους (40 – 60%), σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους.
Για την περαιτέρω ανάλυση/τεκμηρίωση της πρόγνωσης μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη σελίδα της ΕΜΥ